Vi bevæger os stille og roligt imod koldere og koldere vejr, som alt andet lige betyder en højere varmeregning. Varmeregningen er en af de store udgifter på ens månedsbudget, men dog en nødvendig en af slagsen. Selvom det er en nødvendig udgift i de kolde efterår- og vintermåneder, kan man sagtens forsøge at minimere udgiften så meget som muligt. Derfor er det fornuftigt at få tjekket sin husstand for besparelsesmuligheder. Særligt er det vigtigt at få tjekket sine ruder, og se om der er store varmeudladninger fra vindueskanterne, så kunne det nemlig være en god idé at få skiftet sine klassiske ruder til nogle af varmeisolerende karakter.

Varmeisolerende ruder, også kaldet termoruder, er en type vinduesrude som typisk består af enten to eller tre lag glas, hvor luften imellem de enkelte lag fungerer som isolator for varmen i huset. Det fungerer således, at ruden i første omgang sørger for at sollyset og varmen entrerer huset, imens de mange lag glas og stillestående luft imellem ruderne sørger for at varmen ikke kan slippe ud igen. Det at isolere med stillestående luft, er også det man kender fra den klassiske rockwool isolering i ens vægge i huset.

 

Nye og forbedrede termoruder

Der bliver hele tiden arbejdet på at udvikle isoleringsevnen for materialer, så de bliver bedre og billigere. Det gavner både forbrugerne, men også klimaet, som mange har fokus på i disse dage. Det nyeste tiltag på vinduesfronten, hvad angår energirigtige løsninger, er termoruder med argon eller krypton. I de nye termoruder har altså man udskiftet den traditionelle atmosfæriske luft, som vi indånder, med ædelgasserne argon eller krypton. Argon og krypton har en lavere massefylde end almindelig luft, og isolerer altså bedre end ved brug af atmosfæriskluft, da luftcirkulationen i hulrummet bliver væsentligt nedsat, så rumvarmen overføres med sneglefart fra det inderste glaslag til det yderste glaslag.

Endvidere er enkelte udbydere begyndt at markedsføre termoruder med energiglas i. Energiglas er en ekstra forstærkning imod energitab, hvor man har forsynet det inderste glaslag med en tynd belægning af metal. Metalbelægningen gør, at en stor del af varmen bliver reflekteret tilbage i rummet, og man sparer derved yderligere en del på sin varmeregning. Ønsker du at udskifte dine gamle vinduer til nogle termoruder? Måske endda med energiglas, så man kan spare rigtigt mange penge her i den kommende vinter, så se mere her.

 

Andre måder at energiforbedre sit hus

Hvis man allerede har gjort det rigtige og skiftet sine gamle slidte vinduer ud med nogle gode energirigtige termoruder, så godt for dig! Der er dog stadig yderligere tiltag man kan benytte sig af for at spare yderligere på regningen, og samtidig afhjælpe klimaet en kæmpe byrde. Man kan starte med at tjekke om sine ydervægge er isolerede tilstrækkeligt. Der kan være enorme beløb at hente på ens varmeregning, hvis det viser sig, at varmen bare fiser ud af muren i stedet for at blive inde i huset. Generelt er det en god idé at tjekke alle sine vægge og loftrum for muligheden for efterisolering, her er det en god idé at tjekke de enkelte konstruktioner i klimaskærmen i huset, eller rådføre sig hos en rådgiver med forstand på isolering.

Noget mere simpelt man kan gøre, men ofte glemmer, er at huske at slukke – eller skrue helt ned – for sine radiatorer, imens man lufter ud.  Derved undgår man at fyre for fuglene imens man udskifter den indelukkede luft i sit hus.  Når det kommer til ens varmeregning gør mange bække små i sandhed en stor å, og typisk er det ikke nødvendig at investere store beløb i termoruder eller efterisolering, men det er altid værd at tjekke efter, om det er.